2017. november 24., péntek

Cápafóbia


Első információ, hogy a cápa utálja az emberhúst. Azért van ennyi cápatámadás, mert a cápa viszont imádja a fókát és a szörfösöket alulról annak nézi elsőre. Felvetődött már valakiben az a gondolat, hogy a cápatámadásnak sok túlélője van? Igen, beleharap az emberbe, aztán rájön, hogy ez az a szar ember és továbbáll.

A helyes viselkedés szerintem az (és ezt szakértőként mondom annak ellenére, hogy soha nem láttam cápát közelről, csak TV-ben), hogy az ember nyugodt marad és felismerhetővé teszi magát a cápa számára. Ha mész az utcán és megcsap a kajaszag, te is továbbsétálsz, ha kiderül, hogy nem szereted a hamburgert. Így tesz a cápa is annak figyelembevételével, ha éhes vagy és nincs más a közelben, te is ráfanyalodsz a hamburgerre.

Az első emberi reakció, ha meglát egy cápát, hogy nagyon megijed és kapálózni kezd. Ez olyan neki, mintha téged ínycsillandozóan csapna meg a hús illata. Ahogy kapálózol, úgy válsz számára egyre hívogatóbá. Mint ahogy neked is, ha az utcán állsz és kajás vagy. Statisztikai értelemben a cápatámadások száma elenyésző, csak az emberben kelt rémületet a nagy fogakkal rendelkező félelmetes ragadozó képe.

Egyszer láttam egy videót, amiben egy hajóról horgászva egy másfél méteres cápa akadt horogra. Ahogy fárasztották és húzták közelebb a hajóhoz, a cápa megpróbált lejönni a horogról és mindenféle csapkodó mozdulatoket tett a vízben. Egyszer csak megjelent alulról egy hatalmas sügér és egy nagy hamm-mal bekapta egyben a cápát, majd lemerült. Felevetődik a kérdés, ha erre egy sügér képes, akkor csakis azért nem félünk tőle, mert nem maradt senki, aki erről beszámolhatott volna. Hisz ha egyben bekapnak, az mégis más, mint ezek a félelmetes csócsálók, akik rémtetteivel tele vannak az újságok.

Kínában menő a cápauszonyleves és senki sem sajnálja a cápákat, akiket csak egy pici uszonyért halálsznak le, majd visszadobják utána őket a vízbe. Közben ahogy tűnnek el a cápák mindenhonnan, szépen elszaporodnak a zsákmányállatok. De lehet, ez az evolúció versenye, hisz az eltűnt cápák kajáit meg az ember halássza le.